Bergwandelen
Na een lange klim genieten van een adembenemend uitzicht, lunchen op de top, je voeten even in een bergmeertje afkoelen, steenbokken en gemzen spotten. ’s Avonds genieten van het comfort van een hotel, de intieme gezelligheid van een berghut of de rust en beleving van een nacht onder de sterren.
Spreekt het jou aan? Via deze webinar helpen je op weg met tips. Hieronder lees je wat KBF te bieden heeft om ervaring en kennis op te doen!
Wat biedt de KBF voor bergwandelaars?
We helpen je, samen met onze clubs, graag op weg met een mooi aanbod van opleidingen, workshops & stages.
Data voor 2024 worden in de loop van december bekend gemaakt! Nog even geduld dus.
Opleiding tot zelfstandig bergwandelaar
Doel is om je alle kennis en vaardigheden mee te geven zodat je daarna zelfstandig op tocht kan in de bergen in zomerse omstandigheden. We richten ons zowel op mensen die van hut naar hut willen trekken, als naar diegenen die er met de tent op uit willen. Iedereen is welkom! Tijdens de opleiding komen volgende onderwerpen aan bod:
- Tochtvoorbereiding en tochtplanning
- Oriëntatie
- Weerkunde
- Staptechnieken
- EHBO
- Uitrusting en materiaalkennis
- Voeding
De opleiding bestaat vaak uit een combinatie van theorieavonden of -dag, een praktijkweekend en een stage in bergen, en start altijd in het voorjaar. Wees er dus op tijd bij om je aan te melden!
Vijf KBF-clubs bieden dit traject aan: Vlaamse Bergsport Waasland (Lokeren/Belsele), Bersportvereniging Provincie Antwerpen, Belgische Alpenclub Antwerpen, Bergsportclub Alpigo (Asse) en Hiking Advisor (diverse locaties).
Workshops
Er zijn ook losse workshops te volgen bij onze clubs of de Klim- en Bergsportfederatie zelf. Een overzicht voor de planning van dit jaar:
- 4 maart 2023: Tochtplanning in de bergen & gebruik Alpenvereinaktiv en Basecamp (Gent) - NM (inschrijvingen reeds gesloten)
- 26 maart 2023: Weerkunde voor bergsporters (Halle)
- 25 april 2023: Voedingstips voor recreatieve bergsporters (online workshop)
- 6 mei 2023: Dag van de Bergsporter (Maizeret) → Diverse workshops: kaart & kompas, oro-hydrografische kaarten, offline navigeren met Alpenvereinaktiv, outdoor EHBO, bivakkeren in de bergen, initiatie via ferrata…
Bekijk hier het volledige workshopaanbod. Even laden en daarna filteren op bergwandelen. Daar kan je je ook meteen inschrijven!
Begeleide bergwandelstages
Wil je liever gewoon ervaring opdoen door met een begeleider op stap te gaan, dan kan je ook bij onze clubs terecht. Er worden diverse tochten georganiseerd: van rustige tot stevige trekkings, slapen in hutten of in de tent. Ieder kan op zijn niveau mee op tocht! Hier lees je meer over hoe onze tochten zijn ingedeeld.
Bekijk het volledige stageaanbod op onze website, even laden en daarna filteren op bergwandelen. In de omschrijving staat hoe je je kan inschrijven, dat gebeurt bij de organiserende club.
Initiator Bergwandelen
Heb je veel ervaring in het zelfstandig uitstippelen van bergwandeltochten, kan je vlot navigeren met kaart & kompas en beschik je over een goede fysieke conditie? Dan is de opleiding tot Initiator Bergwandelen op jouw lijf geschreven. We stomen je helemaal klaar om je ervaring en passie door te geven aan anderen zodat ook zij veilig en comfortabel op stap leren gaan in de bergen.
De sportkaderopleiding gaat tweejaarlijks door en de volgende editie start in het najaar van 2023. Lees alles hierover op deze pagina.
Vragen?
Heb je nog vragen rond ons aanbod? Neem dan contact op met sporttechnisch medewerkster Debbie Sanders via bergwandelen@kbfvzw.be of 03 830 75 00.