Professioneler en beter: de klimzalen heruitgevonden

2024
2
klimkaffee oudenburg

Bij een groeiende belangstelling voor de sport hoort een aangepaste infrastructuur en een professio-nalisering van het aanbod. En ook daar komt serieus wat schot in de zaak. We zien steeds meer nieuwe klimzalen de kop opsteken én de reeds bestaande klimzalen vernieuwen zichzelf. Wij gingen langs bij enkele klimzalen en KBF-clubs om polshoogte te nemen.

Blijf jezelf heruitvinden

Met de klimsport in groei is het voor de bestaande klimzalen eens zo belangrijk om aan zelfreflectie te doen. Waarin kan de werking verbeteren? Wat zijn de sterktes, wat zijn de zwaktes? Hebben de muren misschien een likje verf nodig, of een hele restyling?

Misschien kunnen bepaalde ruimtes een nieuwe invulling krijgen? Als trainingskot, of een uitbreiding van de boulderzaal?

We zien dat klimzalen alles uit de kast halen om state-of-the-art te blijven. Er wordt gekeken naar de interne werking, routebouwers, vrijwilligers, trainers, het ontwikkelen van nieuwe infrastructuur, alternatieve benadering van quoteringen van routes, het uitbouwen van kidscorners, enz.

De vernieuwde klimmuur van klimzaal Wallstreet

In Klimzaal Wallstreet bijvoorbeeld werden laatst alle klimwanden opgefrist. Er werd gekeken naar hoe de ruimte efficiënter ingericht kon worden. Zo konden ze meer vierkante meters klimmuur voorzien mét meer touwen in de lengtezaal. Wallstreet kan daarmee beter antwoorden op de groeiende populariteit van het lengteklimmen in Antwerpen.

Sinds de klimzaal in 2013 van eigenaars wisselde hebben de veranderingen er eigenlijk nooit stilgestaan. Na tien jaar tijd is de originele klimzaal van in 1989 bijna niet meer te herkennen. Zo kwam er een speleobox bij, alsook een boulderzaal, een initiatiewand, een training-/ yogazaal én een latticeboard. Ook de bar kreeg een grondige face-lift en binnenkort is zelfs de gevel aan de beurt.

Het Wallstreet-team zorgde daarnaast voor een uitgebreide jeugdwerking, klimtrainingen, krachttrainingen en yogacursussen. Klimzaal Wallstreet mag dan wel één van de eerste klimzalen in België zijn, ze blijven meegaan met hun tijd. a

Klimzaal Blok voorziet extra trainingsfaciliteiten voor de boulderaars

Een beetje verderop in het Antwerpse bouwen ze bij Klimzaal Blok ook aan een frisser én professioneler imago. Een nieuw logo is daar de kers op de taart na heel wat hernieuwingen in de klimzaal.

De kidscorner en de olifant vlogen buiten en maakten plaats voor een Kilterboard, een Moonboard en een nieuw Tensionboard. Met wedstrijden als de ‘Blok Masters’ zetten ze ook in op competities voor professionele atleten. Zo kon je er in 2022 Mikael Mawem, Yannick Flohé, Chloé Caulier en Hannes Van Duysen zien schitteren, na zelf even geproefd te hebben van de routes in een open competitie.

Klimmers in Klimzaal Bleau pronken met het nieuwe logo

Ook bij Klimzaal Bleau in Gent gaan ze voor een nieuwe wending met een rebranding. De oude biover zit nu in een hip jasje dat veel beter past bij de professionele aanpak van de klimzaal. Klimzaal Bleau werd terug opgenomen als naam. Ook hier kan zowel de absolute beginneling als de doorgedreven competitieklimmer zijn hart ophalen. Ze vernauwden hun samenwerking met Fourward Gent, waarmee ze kinesitherapie dicht bij de klimzaal kunnen aanbieden. Daarnaast zetten ze ook sterker in op het vernieuwen van de routes en werd het grepenaanbod uitgebreid.

Zo voorzien ze de klimmers van een breed en kwalitatief aanbod in lengteklimmen, boulderen en speedklimmen. Op competitievlak werden extra trainers aangeworven en een voltijdse aangesteld als verantwoordelijke voor de voltallige klimclub. Properheid is een zekerheid geworden. Zo krijgen de zaal en de club nu langs alle kanten de zorg en aandacht die het verdient.

De buitenmuren in Klimax kregen een nieuw likje verf

Dat je jezelf af en toe moet heruitvinden, weten ze ook bij Klimax in Puurs. Hun nieuwe logo past veel beter bij de vooruitstrevendheid van de klimzaal. Klimzaal Klimax is dan ook één van de grootste indoorkliminfrastructuren van Europa. Ze hebben een grote indoor klimzaal, een overdekte buitenmuur waar je kan voorklimmen, een grote boulderzaal en in 2020 kwam er een klimtoren bij met een speedmuur en nog eens 3 voorklimwanden. Het voorbije jaar vernieuwden ze ook de matten in de boulderzaal en kreeg de buitenmuur een likje verf.

Op deze weidse locatie is een groot team van vrijwilligers actief om de boel draaiende te houden. Samen zorgen ze voor een uitgebreid aanbod aan klimstages en opleidingen, zowel indoor als outdoor. Intussen houdt een team van 15 routebouwers de vier Klimax-muren up-to-date. Ook in hun jeugdtrainingen weten ze uit te blinken. Het resultaat vertaalt zich vlekkeloos in een hele reeks topklimmers in hun competitieteam.

In 2020 organiseerde Klimax bovendien de allereerste Europese Jeugdbeker Lead & Speed op Belgische bodem. Zo’n professionele wedstrijd heeft immers heel wat impact op de Belgische competitiesport. Ze liften België als sportklimland meteen naar een hoger niveau. Dat ze bij de Klimax deze inspanningen jaar na jaar leveren, getuigt van hun grote passie voor de sport.

Tijdens het laatste weekend van april viert de klimzaal trouwens haar 25ste verjaardag in een weekend vol animatie en ambiance. Ongetwijfeld de moeite om bij te zijn!

De nieuwe muren in Olympia

Iets verderop, in Limburg zijn er bij Klimzaal Olympia ook grote werken uitgevoerd. De grijze klimmuur van in 1991 mocht op pensioen en werd vervangen door nieuwe platen in frisse kleuren. De lengtezaal past daarmee volledig binnen de huiskleuren van de club, net zoals de boulderzaal die er al sinds 2015 staat. De club kan met deze nieuwe wanden beter inspelen op de trainingsnoden van de klimmers, waaronder ook de toppers in hun jeugdklimteam.

Klimkaffee: een sterk, herkenbaar concept.

Never change a winning team. Als iets goed werkt, waarom zou je het dan veranderen? Steeds meer klimzalen breiden uit naar andere steden en gemeentes en bouwen zo hun imperium uit. Denk bijvoorbeeld aan KlimKaffee, een ijzersterk concept die onlosmakelijk verbonden is met een warme sfeer en hechte community. In 2018 openen de drie eigenaars hun eerste boulderzaal in Mechelen en al in 2021 volgde er een tweede vestiging in Herentals. Sinds 2023 kan je ook terecht in Klimkaffee Oudenburg. Hoewel elke locatie zijn eigen extraatjes heeft, draagt elke zaal duidelijk de KlimKaffeewaarden met zich mee.

De klimzaal als franchise zien we ook overwaaien vanuit andere windstreken. Arkose Canal bijvoorbeeld, een inmense klimzaal gelegen in Brussel is qua oorsprong van Franse makelei. De franchise telt intussen maar liefst 25 vestigingen en is daarmee de leider op de Europese markt.

In Antwerpen komt de wind dan weer vanuit het Noorden. Daar zorgen boulderfranchise Beest Boulders en The Island (van de makers van Blok 13) voor nieuw vertier in het industriegebied aan de Antwerpse haven. Wat verderop in Hasselt opende Monk Bouldergym in 2023 haar vijfde vestiging, bovenop een reeks andere succesvolle zalen in Eindhoven, Amsterdam, Hilversum en Rotterdam. Het lijstje klimzalen, en vooral boulderzalen, dikt zo aardig aan. Een positieve evolutie voor de sport.

 


Bekijk hier het overzicht van de klimzalen in België

Meer info over het Belgian Climbing Team vind je hier.

Meer info over de discipline Sportklimmen vind je hier.