Rotsklimmen: Wat verandert er na 8 juni?

coronamaatregelen rotsklimmen

Na 80 dagen lockdown gaat ons leven stilaan terug de normale kant op. Vanaf 8 juni mogen we (eindelijk) weer wat meer, maar we zijn er nog niet helemaal. De rotsmassieven zijn sinds 21 mei terug open, mits reservatie via de clubs, en meer dan 8500 deelnemers maakten reeds gebruik van dit systeem.
We bepaalden maximum aantallen voor elk rotsmassief van KBF, CAB, UBS en De Natuurvrienden. Clubs kunnen deze massieven reserveren voor een activiteit, zowel tijdens de week als in het weekend. Sinds de heropening stromen de reservaties langs alle kanten binnen.


Bovendien gaan vanaf 15 juni heel wat van onze landsgrenzen open, ook de NKBV-klimmers popelen om terug de rots op te mogen. Vanaf 15 juni kan NKBV rotsmassieven reserveren voor haar afdelingen en kunnen NKBV-leden enkel in clubverband komen klimmen. Ook hier gelden dezelfde richtlijnen.

Je begrijpt dat het zonder reservatiesysteem te druk wordt, daarom moeten we de aantallen blijven beperken en toezicht blijven verzekeren. Het huidige systeem blijft dus minstens tot eind juni in werking.

De COVID-richtlijnen op de rotsen blijven over het algemeen onveranderd, wel gaan de via ferrata's in België opnieuw open. Lees meer over deze heropening.

Andere nieuwigheden na 8 juni:

  • De klimzalen mogen weer open, onder voorwaarden en mits inachtneming van de hygiënevoorschriften.
  • De Chaveehut en de Vennhütte openen vanaf 1 juli, de hutten en de kampeerweide blijven gesloten tot dan.

Meer info hierover vind je op deze pagina.

We hebben de afgelopen dagen gemerkt dat er heel wat klimmers de regels omzeilen. Let hiermee op! Je riskeert een boete en brengt ook het openblijven van de massieven in gedrang. Gedraag je dus als een verantwoordelijke klimmer:

- Reserveer voor je gaat klimmen via de club. Lees meer
- Respecteer de COVID-richtlijnen aan de rots Lees meer
- Kamperen is momenteel nog niet toegestaan, na 8 juni zou dit opnieuw mogelijk zijn op de daarvoor voorziene plaatsen.

De politie controleert vaak en schrijft, als je pech hebt, stevige boetes uit.



Informeer je voor je gaat klimmen, bekijk hier de geldende richtlijnen: