Endorfine / X-Terra Triatlon
Als één hecht team bereidden de sporters zich maandenlang voor op de ultieme eindproef. Ze gaan samen traillopen, oriëntatielopen, zwemmen, mountainbiken, sportklimmen, rotsklimmen en doorlopen verschillende onderdelen van obstacle runs en via ferrata’s. Enkelingen hernemen daarmee hun vertrouwde sport, anderen nemen een stap in het onbekende na jarenlang niet te sporten. Bovendien leert ieder van hen nieuwe uitdagende sporten kennen. Maar vooral komen ze oog in oog met hun eigen kracht, en krijgen ze de smaak voor het sporten opnieuw flink te pakken.
Oorspronkelijk had de groep sporters hun pijlen gericht op de Endorfine-challenge, een sportieve uitdaging georganiseerd door KBF-club BVLB. Deze challenge is weggelegd voor échte duursportfanaten, waar ze een mix van fietsen, lopen, klimmen en allerlei proeven op en rond het water voorgeschoteld krijgen. De coronacrisis maakte het echter niet mogelijk om in september 2020 een dergelijk evenement te organiseren dus ging het Endorfineproject van de UZA op zoek naar een waardig alternatief. Daarmee kwam een interessant aanbod voor de dag. Het team kreeg namelijk exclusieve toegang tot de XTerra Triatlon bestaande uit zwemmen, mountainbiken en lopen. Deze kan je volbrengen als sprint, in stukken van 500 m, 17 km en 5 km óf als full-distance, in stukken van 1500 m, 36 km en 10 km. Acht Endorfine-sporters wagen zich aan de sprint, en de andere zeven gaan voor de langgerekte versie. Op de wedstrijddag waren de weersgoden het team gunstig gezind. Er kwam een milde tot stevige bries opzetten, het water had een zachte temperatuur van 17 graden, en het bleef droog! Vooral dat laatste kon aan appreciatie winnen bij de deelnemers.
Het parcours was niet zwaar, maar loodzwaar. Wie zich waagde aan de korte versie van de triatlon kon nog net binnen de beschutting van de haven zwemmen, maar de full-distance-deelnemers kregen er wat extra zijwind bij.
Ook op de mountainbike was het ploeteren geblazen. Naast geaccidenteerd en off-road terrein met singletracks, waren er de duinen boordevol los zand, net als op het loopparcours. Dit bleek zo uitdagend dat het op sommige stukken zelfs onmogelijk was om te fietsen of te lopen. Maar ook dat is Xterra. Een Xterra beleef je!
Alle deelnemers gaven het beste van zichzelf en vochten door tot het einde. Ze toonden zich stuk voor stuk als échte doorbijters. Één deelnemer haalde spijtig genoeg de tijdslimiet niet, en moest iets vroeger dan verwacht de strijd staken. Toch zijn we terecht fier op de prestaties van àlle deelnemers. Niet alleen op XTerra, maar ook op het maandenlange traject dat ze doorlopen hebben!
Zelfs zij die minder sportief aangelegd waren, maakten na een voldoende langdurige begeleiding een enorme vooruitgang. Ze overtroffen daarbij hun (eigen) verwachtingen en leerden een belangrijke les: dat ze tot veel, zeer veel, in staat zijn. Ze zetten prestaties neer waar de meesten vaak van blijven dromen. En dan spreken we nog niet over de extra uitdagingen die ze dagdagelijks voorgeschoteld krijgen. Bijkomende ongemakken, door chirurgie of therapie, hebben ze er zomaar bij te nemen.
Een weerstand die je niet alleen op fysiek, maar ook op emotioneel vlak kan voelen. Toch laten ze zich niet kennen, en zetten ze dag na dag door. Dat op zich verdient al een staande ovatie. Een welgemeende proficiat aan alle Endorfine-deelnemers!
Ook voor de coaches was het (weer) een hele eer om deze groep kankeroverwinnaars te begeleiden in dit uitdagend traject. Het hoeft niet altijd extreem te zijn, maar deze extremere trajecten tonen telkens weer wat deze unieke sporters in hun mars hebben.
Het MOCA (Medisch Oncologisch Centrum Antwerpen – UZA) wil met dergelijke nieuwe sportprojecten de kankeroverwinnaars overtuigen om hun leven een nieuwe wending te geven via actieve participatie in sport. En aan de voldane glimlachen aan de finish van de XTerra te zien, zijn ze in hun opzet geslaagd.
Er rest het Endorfine-project nog haar sponsors te bedanken. Zonder hen was dit project NIET haalbaar, alsook een welgemeende dank van het volledige begeleidingsteam vanuit het UZA en de coaches!
Endorfine: Een uitdagend sportproject voor kankeroverwinnaars in samenwerking en met sponsoring van KBF (Klim- en Bergsportfederatie), Atletenbegeleiding.be (coaching), BVKB (Bergsportvereniging Klein-Brabant), Giant (MTB), De Berghut (klimmateriaal), Lago Beveren (sportaccomodatie), Bioracer (kledij), GO2Sport (vzw ter promotie van sport bij kankeroverwinnaars), Runners’ Lab (trailschoenen), Blue Globe Sports (huren wetsuits), Polar (sportuurwerk) en UZA-MOCA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen, afdeling Medisch Oncologisch Centrum Antwerpen). Wil je het Endorfine-project steunen? Dat kan! Je kan een bijdrage storten t.a.v. UZA foundation, via overschrijving naar IBAN BE69 0017 9875 6478 / BIC GEBABEBB met vermelding “MOCA – endorfine” of via www.uza.be/schenking. Zo steun je de fondsen voor het sporttraject. Bij een schenking van +40€ krijgen je een fiscaal attest toegestuurd. (kalenderjaar na schenking)