Materiaal & Techniek
TACTICAL FOODPACK ‘outdoormaaltijden met een tactische toets’
Deze nieuwe aanwinst in de wereld van vriesdroogmaaltijden komt uit Estland. Ze is ontwikkeld voor de Special Forces van dit land, maar ze vonden al gauw een grotere afzetmarkt in de rest van outdoor-liefhebbend Europa. Het eerste wat opvalt is dat hun zakjes langs de ‘lange’ kant te openen zijn en niet langs de ‘korte’ kant. Een klein detail, maar dit betekent wel dat je niet met je hele hand in het zakje moet om de laatste restjes eten op te lepelen. Verder zijn de zakjes zo gemaakt dat je ze rechtstreeks kunt opwarmen boven een klein open vuurtje. Dit kan een Esbit brandertje zijn, een klein kampvuur, maar ook hun eigen ‘Tactical Fire Pot, een soort brandbare gel in een potje. Daarnaast verkoopt dit merk ook ‘Tactical Heater Bags’, een soort zakjes die na contact met zuurstof en water, dit water kunnen opwarmen tot 100°C. Op die manier kun je ín deze zak, je eigen zakje met eten ‘au bain-marie’ opwarmen. Als laatste tenslotte heeft dit merk smaken en gerechten die je niet direct bij de concurrentie tegenkomt. Soms moet je er voor zijn (boekweit en rode biet), maar net zo goed zitten er heerlijk exotische gerechten bij zoals het ‘Mediterranean Breakfast Shaksuka’.
Adviesverkoopprijs: maaltijden vanaf 8,90 euro Energie: vanaf 412 kcal tot 601 kcal voor een hoofdmaaltijd
Energie: Vanaf 412 kcal tot 601 kcal voor een hoofdmaaltijd
HANWAG – Ancash LL Straight Fit ‘voor zij die op brede voet leven’
In de bekende Tatra-reeks (type B) heeft Hanwag reeds een smalle, een standaard en een breed model. Deze Ancash echter (een B/C schoen) heeft een nóg bredere leest gekregen, het zogenaamde ‘Straight Fit Extra’. Hierdoor kunnen mensen met een brede voorvoet eindelijk weer bij Hanwag terecht. De Ancash bestaat mét en zonder GoreTex membraan. Op extreme uitzonderingen na, zal de versie zonder GTX waterdicht genoeg zijn. Getuige de hoge rubberen stootrand en het weinige aantal stiknaden. Bovendien is een schoen zonder GoreTex voering iets frisser en luchtiger. En dat is vaak mooi meegenomen, vooral voor mensen die vlug last hebben van warme voeten. De Hanwag Ancash is een mooie aanvulling in het toch al ruime Hanwag assortiment.
Adviesverkoopprijs: 290 euro Gewicht: 1.740 gram (per paar, richtmaat 42)
Gewicht: 1,740 gram (per paar, richtmaat 42)
LA SPORTIVA – TX5 GTX ‘van de Ardennen tot de Drei Zinnen’
Deze TX5 is eigenlijk een verhoogde versie van het oorspronkelijke lage TX5 model. Deze schoen komt dus uit de approach-reeks. Dit merk je wel nog aan de looks, de pasvorm en het eerder lage gewicht, maar het zoolprofiel is wel op maat van de wandelaar gesneden. Deze TX5 GTX is ontworpen voor iedereen die op zoek is naar een lichte, maar toch nog steeds stevige, ondersteunende en halfhoge schoen. Als het dus wat meer mag zijn dan een lage trailrunschoen, maar je niet direct goesting hebt in een zware bergwandelschoen, is deze TX5 waarschijnlijk iets voor jou. Het lederen bovenwerk maakt hem sowieso al sterk, het GoreTex membraan er net onder zorgt er ook voor dat ie 100% waterdicht is. Ideaal dus voor één van de Alta Via’s in de Dolomieten, maar net zo goed als herfstwandelschoen in de Belgische Ardennen.
Adviesverkoopprijs: 219,95 euro
Gewicht: 1,060 gram (voor en maat 42)
LIGHTWAVE - Sigma S15
Bij Lightwave hebben ze een nieuwe reeks tenten uit hun hoed getoverd. Na jarenlang zelf een tevreden gebruiker te zijn van een G20 Ultra tent, ben ik deze zomer overstag gegaan voor een Sigma S15 model. Deze reeks bestaat niet langer uit een binnen- en een buitentent, maar uit één tent, een zogeheten ‘single wall-tent’. Het Zweedse Sarek bleek een ideaal terrein te zijn om deze tent aan een test te onderwerpen. Het materiaal waaruit het zeil bestaat heet X-tex en maakt gebruik van actieve kool in de waterdichte coating. Deze absorbeert condensatie en voorkomt dat er zich waterdruppels vormen aan de binnenkant van het zeil, terwijl het materiaal wel blijft ademen. Condensatie is immers altijd het grote issue geweest bij dit soort tenten. Zelf voelde ik enkel wat klammigheid helemaal boven in de tent, maar nergens kwamen druppels naar beneden gerold. Ook het ’s nachts aanliggen tegen het zeil, terwijl het daarbuiten de hele nacht regende, leverde geen vochtproblemen op. De tent stond bovendien zeer stabiel in harde wind, hoewel ik één keer mijn rugzak mee binnen heb moeten nemen voor extra stabiliteit. Maar vooral, deze constructie staat supersnel recht! Voor een zeer laag gewicht, krijg je een zeer ruime tent. Het enige wat nu nog roet (geen actieve kool) in het eten kan strooien is de Brexit en de coronacrisis die nog steeds de wereldwijde bevoorrading in de war sturen.
Adviesverkoopprijs: S10 (649 euro), S15 (699 euro), S20 (749 euro), S22 (799 euro) Gewicht: S10 (1,115 kg), S15 (1,32 kg), S20 (1,75 kg), S22 (1,725 kg)
AGU – Venture reeks ‘Bikepacking voor de Belgische liefhebber’
Bikepacking is al een tijdje niet meer weg te denken uit de (Belgische) Outdoorwereld. Kort samengevat ga je nog steeds met je fiets op avontuur, maar eerder off road. Niet langer over geasfalteerde wegen dus, met fietstassen vooraan, achteraan, aan je stuur en vanachter op je bagagedrager. Maar eerder over onverharde grind- en boswegen. De Ardennen lenen zich hier trouwens prima toe! Je zal dus eerder met een type mountain- of gravelbike onderweg zijn en eveneens veel ‘smaller’ zijn. De meesten proberen alles te passen in een stuurtas, een frametas en een zadeltas, al dan niet aangevuld met een rugzakje. Geen fietstassen meer opzij dus. Het beperkte volume van deze tassen, zorgt er meestal ook voor dat je al je materiaal en kledij moet heroverwegen. Nóg lichter, nóg compacter. Maar hierdoor geraak je wel al fietsend en al reizend steeds dieper in de natuur. Weg van die weg, waar ook nog steeds auto’s kunnen komen. Dit Nederlandse fietsmerk heeft een volledige reeks uitgebracht die aan al jouw bikepacking noden voldoet.
Adviesverkoopprijs: van 25 (Snack-Pack Venture) tot 70 euro (Seat-Pack Venture)
PATAGONIA – Better Sweater Jacket ‘voor een betere wereld’
De Better Sweater Jacket is niet nieuw, maar is in de loop der jaren wel al enkele keren vernieuwd. Ondertussen bestaat deze stijlvolle en warme fleece voor 100% uit gerecycleerd polyester. Bovendien wordt er tijdens het hele productieproces bespaard op energie, water en kleurstoffen en is het vervaardigd volgens het ‘Fair Trade Sewn’ certificaat. Dit betekent dat de mensen die de kleren uiteindelijk vervaardigen een waardig loon in waardige werkomstandigheden krijgen. Daar kunnen we alleen maar allemaal beter van worden. De Better Sweater reeks bestaat ondertussen uit zo’n 7 modellen voor dames, 11 voor heren en dan nog enkele kinder- en babyversies. Zonder mouwen als gilet, met lange mouwen, maar dan met een korte of een lange rits, met of zonder kap… en dan nog een hele resem accessoires. Het is niet de lichtste fleece op de markt, maar zeker één van de mooiste, duurzaamste en meest eerlijke, vandaar ook de naam.