Padel, watte? Sportklimmen is de nieuwe hype
Sportklimmen groeit de laatste jaren aanzienlijk in populariteit. Bij ons rinkelt de telefoon geregeld van een journalist die zich afvraagt waar die groei nu juist vandaan komt. En eigenlijk hebben we daar geen pasklaar antwoord voor. Er zijn veel elementen die meespelen en het landschap is intussen zo versnipperd dat het nog moeilijk in kaart te brengen is. Je kan er je vinger niet opleggen waar de trend juist vandaan komt. We kunnen wel enkele positieve tendensen meten die een mogelijkse verklaring kunnen vormen voor de ‘boom’ in de klimsport.
Een nieuw Olympisch tintje aan de sport
Jawel, sinds 2021 werden enkele trendy sporten toegevoegd aan het programma van de Olympische Spelen. De organisatie miste duidelijk wat voeling met het jongere publiek en besloot daarom wat te experimenteren met nieuwe, jeugdige sportenin hun programma. En of ze daar succes mee boekten! Ook in de Spelen van Parijs dit jaar staan er sporten op de planning met een ‘urban’ toets. Denk aan skateboarden, golfsurfen, breakdancen en natuurlijk sportklimmen.
Het feit dat je sinds kort binnen deze disciplines een olympische plak kan scoren zet natuurlijk aan tot dromen. Het werkt niet alleen inspirerend voor het kijkende publiek, ook topsporters stellen nu de Olympische Spelen voorop als ultieme prestatiedoel. De sport krijgt zo een professioneler imago, en de eeuwenoude vergelijking met de klimmuur op het speelplein achter de hoek begint stilaan te verdwijnen.
Trouwens, de term ‘muurklimmen’ wordt officieel niet meer gebruikt om de sport te omschrijven. Vandaag de dag heet de discipline ‘sportklimmen’ , wat het verschil tussen speeltuin en de sporthal eens zo duidelijk maakt.
Lights, camera, action!
Dankzij het Olympische karakter schenken de media ook meer aandacht aan de sport. Overal zie je nu steeds meer klimmers op je scherm verschijnen. We zien de klimcompetities steeds vaker op het uitzendprogramma van de sportzenders ingepland staan, en ook op sociale media dikt het aantal ‘klim-influencers’ zienderogen aan. De youtuber Magnus Midtbø haalde laatst nog de kaap van 2 miljoen abonnees op zijn kanaal en op Instagram staat Alex Honnold aan de leiding met zo’n 2,6 miljoen volgers achter zijn naam.
Zelfs in verkiezingscampagnes, soapseries en reclamefilmpjes maakt de klimmuur steeds subtieler haar intrede in het beeld. Zo komt klimmen steeds meer in de normaalsfeer, wat de sport alleen maar ten goede komt.
Klimmen, een sport voor iedereen
Hoewel het er allemaal heel stoer en uitdagend uitziet, is de sport op zich erg toegankelijk. Jong en oud, beginner of gevorderde sporter… op elk niveau kan je wel je gading vinden. Zeker bij het boulderen kan je spreken van een laagdrempelige instap omdat je daar geen kennis van knopen en zekeringstechnieken moet hebben.
De uitdaging die elke route biedt, het fungehalte tijdens het sporten, ze zorgen allemaal voor een ongeziene aantrekkingskracht rond de sport. Bovendien is de klimsport goed voor je fysieke én mentale kracht. De klimzaal wordt zo de nieuwe fitness, met een extra vleugje plezier en uitdaging.
Zonder dat je het al te goed beseft is klimmen een ideale workout. Terwijl je klimt is je brein zodanig gefocust op het behalen van de top, dat je niet stilstaat bij de fysieke belasting die de klim teweegbrengt.
De ideale afleiding dus. Elk spiertje in je lijf komt zo bijna onbewust in actie. Pas als je bovenaan je route komt voel je hoe hard je hebt gevochten voor het behalen van de top.
Power to the youth
Het valt op dat er in de klimzalen aanzienlijk veel jongeren en jongvolwassenen te vinden zijn, vooral dan in de boulderzalen. Mogelijks ligt het verschil in de aard van de sportdiscipline. Waar het bij lengteklimmen draait rond uithouding, gaat het bij boulder eerder om kracht en explosiviteit. De oudere generatie laten de rollende spierballen al wat vaker aan de kant liggen, dus hebben generation Z tot de millenials het voor het zeggen in de boulderzaal.
De boulderzalen zijn dan ook steeds meer afgestemd op het jongere doelpubliek. Een DJ op vrijdagavond, verkleedwedstrijden en feestjes in de klimzaal… je kan het niet gek genoeg bedenken. Andere zalen zetten dan weer specifiek in op de klimmers van de toekomst met attracties voor de allerjongsten. Uitgebreide kidscorners, klimmuren met augmented reality games of volledig aparte klimruimtes waar de kids de nodige decibels van plezier kunnen tieren.
Een individuele, maar toch sociale sport
De klimsport is een individuele sport, en toch zet het aan tot sociale contact. Als je een boulderzaal binnenstapt begrijp je meteen wat dat betekent. Klimmers spreken elkaar aan, geven elkaar tips en advies of werken samen een route uit. De klimzaal heeft daarmee wat weg van een praatcafé, maar dan met klimroutes in plaats van pintjes. Of je nu een lengte of een boulderzaal binnenstapt, onder de hele klimmerscommunity valt eenzelfde sfeer te bespeuren. Eén van warme mensen met een hart voor de sport die zorgen voor elkaar. En dat is misschien wel het allermooiste aan onze sport.
Bouwen aan de toekomst
Sinds de eerste klimzaal in België in 1987 opende is er heel wat veranderd. Destijds was Terres Neuves in Brussel wereldwijd de pionier in de sport. Intussen is het de oudste klimzaal ter wereld, en dat zegt heel wat over ons als sportklimland. Als we een blik werpen op de cijfers zien we dat in het prille begin vooral de lengtezaal populair was. Boulderen kwam er de eerste jaren nog niet echt aan te pas. In de jaren 2000 waren er dubbel zoveel lengtemuren als bouldermuren (47 vs 23). Maar… de aanhouder wint.
Boulderen heeft lengteklimmen ingehaald qua populariteit. Sinds 2017 zijn er jaarlijks meer boulder- dan lengtemuren bijgekomen...
In 2023 tellen we op Belgische bodem 61 bouldermuren, en 60 lengtemuren verdeeld over 86 klimzalen. Vele klimzalen bieden dus een combinatie van beide aan, al dan niet na uitbreidingen. Boulder heeft lengteklimmen dus ingehaald qua populariteit, vooral in de laatste jaren. Sinds 2017 worden er jaarlijks meer bouldermuren dan lengtemuren geopend. Alle jaren daarvoor waren de rollen omgekeerd.
Het valt ook op dat de boulderzalen in het algemeen een langer leven beschoren zijn dan de lengtezalen. In de loop der tijd hebben 23 klimzalen helaas hun loodje moeten leggen, voornamelijk om vergunningsredenen, waarvan slechts 1 boulderzaal.
Klimzaal Blok was in 1994 de eerste boulderzaal in de hele Benelux. Voor een hele tijd waren ze ook de enige boulderzaal in België. Het duurde namelijk even voor de andere ‘pure’ boulderzalen hen volgden. In 2018 waren ze pas met z’n 10. En dan is er toch plots een omwenteling. Intussen tellen we 26 klimzalen die zich volledig op boulder richten. Benieuwd wat dat geeft voor de toekomst.