Klimvaardigheidsbewijzen

Foto: Peter Cuypers OVJK 2015

Een klimvaardigheidsbewijs, kortweg KVB, is het bewijs dat je een van de stappen in de opleiding tot zelfstandig klimmer succesvol hebt afgewerkt. Deze opleiding bestaat uit vier, opeenvolgende onderdelen:

  1. KVB 1 indoor toprope 
  2. KVB 2 indoor voorklimmen 
  3. KVB 3 outdoor voorklimmen
  4. KVB 3+ advanced multipitch
  5. KVB 4 adventure klimmen (in toekomst 'trad climbing')

Deze stappen in de opleiding tot zelfstandig klimmer worden gegeven door de  bergsportclubs aangesloten bij de Klim- en Bergsportfederatie.

Wil je een cursus volgen? Raadpleeg het overzicht van klimopleidingen per club.

KVB 1: indoor toprope

De opleiding indoor toprope (KVB1) leert je alle technieken aan om veilig, indoor na te klimmen. Bij toprope klimmen volgt de klimmer het touw dat bovenaan de muur door een omlooppunt loopt en aan het andere uiteinde wordt vastgehouden door de zekeraar.

Deze opleiding wordt afgesloten met een evaluatiemoment om het gelijknamige klimvaardigheidsbewijs te behalen. In de meeste klimzalen in Vlaanderen is een KVB1 verplicht om toegang te verkrijgen.

KVB 2: indoor voorklimmen

De opleiding indoor voorklimmen (KVB2) leert je alle technieken aan om veilig, indoor voor te klimmen. Bij indoor voorklimmen bevestigt de klimmer zelf het touw tijdens het klimmen in de haken op de wand. Het touw volgt de klimmer en wordt onderaan vastgehouden door de zekeraar

Deze opleiding wordt afgesloten met een evaluatiemoment om het gelijknamige klimvaardigheidsbewijs te behalen. In de meeste Vlaamse klimzalen met de mogelijkheid tot voorklimmen is een KVB2 vereist om toegang te verkrijgen.

 

KVB 3: outdoor voorklimmen

In de opleiding outdoor voorklimmen (KVB3) leer je alle technieken om zelfstandig veilig te klimmen op geëquipeerde rotsmassieven (rotsmassieven uitgerust met boorhaken). Deze opleiding vergt 6 tot 10 lesdagen en wordt zowel in eigen land (weekends) als de vorm van een buitenlandse stage aangeboden door sommige clubs. Indien je slaagt voor het evaluatiemoment, behaal je het gelijknamige klimvaardigheidsbewijs.

Opmerking: enkele KBF-clubs organiseren tevens een tussenstap in de vorm van een verkorte opleiding 'singlepitch voorklimmen' op rots, doorgaans in 2 à 3 lesdagen. 

KVB 3+: advanced multipitch klimmen

Wil je een stapje verder gaan? Vlotter langere multipitches beklimmen en daardoor ook in avontuurlijkere omstandigheden... ook al zijn de rotsen nog steeds goed geëquipeerd? 

Deze module brengt je heel wat vaardigheden bij om efficiënter, sneller en veiliger lange rotsroutes te leren klimmen. Er wordt doorgaans met dubbel touw gezekerd en ook reddingstechnieken komen aan bod. 

KVB4: trad klimmen

Heb je de smaak van het avontuurlijk rotsklimmen te pakken en wil je ook niet-geëquipeerde massieven beklimmen, dan kun je de opleiding trad klimmen (KVB4) volgen.

Deze opleiding leert je de basistechnieken van het gebruik van mobiele zekeringsmiddelen, verfijnt je klimtechniek en leert je de basisbeginselen van artificieel klimmen. Je krijgt ook een beter inzicht in allerlei reddingstechnieken. Deze opleiding gaat vaak in stageformule door in het buitenland. 

 

Een overzicht van alle opleidingen vind je via onderstaande links. Alle informatie over de klimvaardigheidsbewijzen kun je nalezen in deze infobrochure.

 

Oeps, ik ben mijn KVB verloren!

Had je eerder een KVB behaald, en ben je deze verloren? Dan kan je een duplicaat aanvragen bij het secretariaat. Stuur hiervoor een mailtje naar kvb@kbfvzw.be met jouw gegevens (naam, geboortedatum, club waar je de KVB behaald hebt...) Op basis daarvan kijken we na of we resultaten van jouw KVB kunnen terugvinden in ons archief. Ben je lid van KBF, dan staan je KVB-resultaten ook op je online profiel bij je diploma’s.

Laatst aangepast
2 januari 22