Klimvaardigheidsbewijzen

Foto: Peter Cuypers OVJK 2015

Een klimvaardigheidsbewijs, kortweg KVB, is het bewijs dat je een van de stappen in de opleiding tot zelfstandig klimmer succesvol hebt afgewerkt. Deze opleiding bestaat uit opeenvolgende onderdelen:

  1. KVB 1 indoor toprope 
  2. KVB 2 indoor voorklimmen 
  3. KVB 3 outdoor voorklimmen
  4. KVB 3+ advanced multipitch
  5. KVB 4 adventure klimmen (in toekomst 'trad climbing')

Deze stappen in de opleiding tot zelfstandig klimmer worden gegeven door de bergsportclubs aangesloten bij de Klim- en bergsportfederatie.

Wil je een cursus volgen? Vind je KVB-cursus via het eventportaal
of raadpleeg het overzicht van klimopleidingen per club

 

KVB 1: indoor toprope

De opleiding indoor toprope (KVB1) leert je alle technieken aan om veilig, indoor na te klimmen. Bij toprope klimmen volgt de klimmer het touw dat bovenaan de muur door een omlooppunt loopt en aan het andere uiteinde wordt vastgehouden door de zekeraar.

Deze opleiding wordt afgesloten met een evaluatiemoment om het gelijknamige klimvaardigheidsbewijs te behalen. In sommige klimzalen in Vlaanderen is een KVB1 verplicht om toegang te verkrijgen.

Wil je een cursus volgen? Vind je KVB1-cursus via het eventportaal of raadpleeg het overzicht van klimopleidingen per club

Bekijk hier het cursusboekje KVB1 online of koop je exemplaar in de KBF-webshop.

 

KVB 2: indoor voorklimmen

De opleiding indoor voorklimmen (KVB2) leert je alle technieken aan om veilig, indoor voor te klimmen. Bij indoor voorklimmen bevestigt de klimmer zelf het touw tijdens het klimmen in de haken op de wand. Het touw volgt de klimmer en wordt onderaan vastgehouden door de zekeraar

Deze opleiding wordt afgesloten met een evaluatiemoment om het gelijknamige klimvaardigheidsbewijs te behalen. In de meeste Vlaamse klimzalen met de mogelijkheid tot voorklimmen is een KVB2 vereist om toegang te verkrijgen.

Wil je een cursus volgen? Vind je KVB2-cursus via het eventportaal of raadpleeg het overzicht van klimopleidingen per club

Bekijk hier het cursusboekje KVB 2 online.

 

KVB 3: outdoor voorklimmen

In de opleiding outdoor voorklimmen (KVB3) leer je alle technieken om zelfstandig veilig te klimmen op geëquipeerde rotsmassieven (rotsmassieven uitgerust met boorhaken). Deze opleiding vergt 6 tot 10 lesdagen en wordt zowel in eigen land (weekends) als de vorm van een buitenlandse stage aangeboden door sommige clubs. Indien je slaagt voor het evaluatiemoment, behaal je het gelijknamige klimvaardigheidsbewijs.

Opmerking: enkele KBF-clubs organiseren tevens een tussenstap in de vorm van een verkorte opleiding 'singlepitch voorklimmen' op rots, doorgaans in 2 à 3 lesdagen. 

Wil je een cursus volgen? Vind je KVB3-cursus via het eventportaal of raadpleeg het overzicht van klimopleidingen per club

Bekijk hier het cursusboekje KVB 3 online.

 

KVB 3+: advanced multipitch klimmen

Wil je een stapje verder gaan? Vlotter langere multipitches beklimmen en daardoor ook in avontuurlijkere omstandigheden... ook al zijn de rotsen nog steeds goed geëquipeerd? 

Deze module brengt je heel wat vaardigheden bij om efficiënter, sneller en veiliger lange rotsroutes te leren klimmen. Er wordt doorgaans met dubbel touw gezekerd en ook reddingstechnieken komen aan bod. 

Wil je een cursus volgen? Vind je KVB3-cursus via het eventportaal of raadpleeg het overzicht van klimopleidingen per club

Het nieuwe Handboek Advanced Multipitch Climbing komt deze zomer uit!

 

KVB4: trad klimmen

Heb je de smaak van het avontuurlijk rotsklimmen te pakken en wil je ook niet-geëquipeerde massieven beklimmen, dan kun je de opleiding trad klimmen (KVB4) volgen.

Deze opleiding leert je de basistechnieken van het gebruik van mobiele zekeringsmiddelen, verfijnt je klimtechniek en leert je de basisbeginselen van artificieel klimmen. Je krijgt ook een beter inzicht in allerlei reddingstechnieken. Deze opleiding gaat vaak in stageformule door in het buitenland. 

Wil je een cursus volgen? Vind je KVB4-cursus via het eventportaal of raadpleeg het overzicht van klimopleidingen per club

Een overzicht van alle opleidingen vind je via onderstaande links. Alle informatie over de klimvaardigheidsbewijzen kun je nalezen in deze infobrochure.

Vraag & antwoord

Ik ben mijn KVB verloren, wat nu?

Had je eerder een KVB behaald, en ben je deze verloren? Dan zijn er 2 manieren om een nieuwe aan te vragen.

1. Als je KBF-lid bent kan je een digitaal bewijs van je KVB raadplegen via het ledenportaal

  1. Surf naar portaal.kbfvzw.be 
  2. Meld je aan
  3. Klik op je naam
  4. Klik op 'Mijn diploma's' - Hier kan je jouw behaalde diploma's raadplegen.
    Staat je behaalde KVB er toch niet tussen? Klik dan op de knop 'Voeg diploma toe' en geef zoveel mogelijk gegevens van je KVB mee, zodat een KBF-medewerker deze kan terugvinden in de database.

2. Als je geen KBF-lid bent, of een fysieke KVB wil aanvragen.

Vraag je duplicaat aan bij het secretariaat. Stuur een mailtje naar kvb@kbfvzw.be met jouw gegevens (naam, lidnummer, geboortedatum, datum of jaar dat je de KVB behaald hebt, club waar je de KVB behaald hebt, naam examinator...) 
Op basis daarvan kijken we na of we resultaten van jouw KVB kunnen terugvinden in ons archief.
De kosten voor het duplicaatje en het verzenden van het pasje worden aangerekend. (7 euro voor leden, 11 euro voor niet-leden)

Laatst aangepast
29 maart 24