Brons voor Hannes Van Duysen op World Cup Boulder in Keqiao, China

Kazushige Nakajima/IFSC

Hannes Van Duysen, de 19-jarige klimatleet uit Vinderhoute bij Gent, heeft meteen indruk gemaakt op de eerste World Cup Boulder van 2024. Hij veroverde de derde plaats op dit prestigieuze evenement in Keqiao, China. Van Duysen deelt het podium met twee Japanners Sorato Anraku (zilver) en Tomoa Narasaki (goud). Deze uitmuntende prestatie zet hem op koers voor de Spelen in Parijs, waarvoor hij nog een ticket moet bemachtigen.

De eerste World Cup Boulder van 2024 kende wat tegenslag met de kwalificatieronde die werd geannuleerd vanwege aanhoudende regen op maandag 8 april. Hierdoor moest de planning voor de mannencompetitie worden herschikt. De kwalificatieronde werd zo verplaatst naar woensdag 10 april, en meteen diezelfde dag werd ook de halve finale gespeeld. Die laatste telde uitzonderlijk als de officiële finale, wat resulteerde in een opmerkelijk spannende wedstrijd. 

Hannes Van Duysen toonde zijn klasse in beide rondes, terwijl de Belgen Nicolas Collin en Simon Lorenzi respectievelijk de 21e en de 29e plaats behaalden in de ranglijst. Bij de vrouwencompetitie blonk de Belgische Chloé Caulier uit in haar lievelingsdiscipline. Ze haalde de achtste plaats, een mooi resultaat waar de 27-jarige klimster zich vol toewijding naartoe heeft gewerkt . 

“Geïnspireerd door Chloé’s sterke prestatie van gisteren”, verklaarde Hannes op Instagram voorafgaand aan de kwalificatieronde. Zijn uitmuntende vorm werd al snel duidelijk tijdens deze eerste ronde, waar hij als vijfde eindigde, ruim boven andere favorieten in de competitie. 

De concurrentie was sterk, maar met de laatste klim in de finale kon Hannes zijn finesse tonen. Zijn fijn voetenwerk op een plaatbeklimming is intussen Hannes’ handelsmerk geworden. Met twee pogingen haalde hij de top, wat hem een derde plaats op het podium opleverde. 

Na een uitstekend wedstrijdseizoen in 2023, waarin hij voor de derde keer wereldkampioen bij de jeugd werd en zilver behaalde op de wereldbeker in Hachioji, blijft Hannes ook in 2024 op wereldniveau presteren. Het is overduidelijk dat Hannes zijn zinnen heeft gezet op een plek op de Olympische Spelen in Parijs, maar of hij daarvoor een ticket bemachtigt, zal pas blijken na de Olympic Qualifier Series, die tweedelige competitie begint in Shanghai op 16-19 mei en eindigt met de competitie in Boedapest op 20-23 juni.

Veel tijd om te rusten krijgen de atleten niet, want de volgende wereldbeker staat al voor de deur. Van 12 tot 14 april kan je supporteren voor de Belgische klimmers op de World Cup in Wujiang, waar ditmaal de disciplines lead en speed aan bod komen.

 

Supporter mee via de livestream.

De hele World Cup series zijn te volgen via livestream op het Youtube-kanaal van IFSC, echter wordt er geo blocking toegepast op enkele landen en gebieden - waaronder Europa. Voor Europa zijn de wereldbekerwedstrijden te volgen via Eurosport of Discovery.

Check ifsc.results.info voor alle wedstrijdresultaten.

📸 Kazushige Nakajima/IFSC