Geniet van de zon…maar bescherm je tegen de UV-straling!

zon

De zomer is in ’t land en het is inmiddels best heet in de bergen. Vergeet tussen al het genieten door niet om jezelf genoeg te beschermen, zodat je nog vele jaren onbezorgd de bergsport kan beleven.

UV-index: wat is dat?

Naast warmte & licht krijgen we ook heel wat elektromagnetische straling van de zon cadeau. UVA en UVB-straling is daar een deeltje van. De sterkte ervan wordt aangeduid door de UV-index en verschijnt ook in het weerbericht. Vanaf een UV-Index van 3 kan je je best beschermen, en vanaf UV-index 8 moet je de blootstelling aan de zon beperken.

UVindex

Ter voorbeeld, hieronder het weerbericht voor de Vanoise op 30 juli 2024 van Meteo France, je kan kiezen voor 'UV' en ziet dan dat de index tot wel 10 oploopt. Dat is heel hoog.

UV vanoise

Extra veel UV-straling in de bergen

Per 1000 hoogtemeters neemt de intensiteit van UV-licht nog eens met 15% toe! Op 2000 meter hoogte ben je dus al 30% meer blootgesteld dan op zeeniveau, op 3000m tot wel 45% extra! Sneeuw reflecteert ook nog eens 80-90% van die UV-straling. Reden te meer dus om je extra te beschermen.

Risico’s

Een door de zongebruinde huid beschermt je niet voor het UV-licht. Een mooie teint past dan wel binnen onze huidige schoonheidsidealen maar het is eigenlijk een DNA-beschadigde huid. Zowel op korte als langetermijn kan UV-straling gevolgen hebben.

Acute problemen:

  • Acute zonnebrand
  • Sneeuwblindheid
  • Zonneallergie

Dan zit er niets anders op dan de zon enkele dagen te vermijden, verkoelende gels te gebruiken en eventueel medicatie in te zetten tegen koorts, jeuk en/of hoofdpijn. 

Langetermijn gevolgen:

Op termijn hebben alle buitensporters een verhoogd risico op huidkanker. In de Alpenlanden verwacht men dat 1 op 3 tegen de leeftijd van 70 jaar met deze ziekte te maken krijgt.

Merk je ongewone zaken op aan je huid en heb je blijvend jeuk of pijn, laat het dan zeker onderzoeken door een huisarts of dermatoloog. Niet enkel huidvlekken maar ook ruwe plekken op je gezicht, handen en onderarmen kunnen een voorbode zijn. Een verleden van acute zonnebrand en een lichter huidtype verhogen het risico.

Smeer je elke dag in met een kwaliteitsvolle zonnecrème

In de bergen is een factor 50 geen overbodige luxe. Gebruik minstens 1 theelepel voor elk onderdeel van je lichaam dat blootgesteld wordt. Smeer je meermaals daags in. Ook een wolkendek laat nog altijd de helft van de UV-straling door!

Koop een degelijke zonnebril die goed rond je hoofd past

Geschikte modellen zijn getest volgens Europese norm EN 1836:

  • Categorie 3 laat 8-18% door van het UV-licht en is geschikt voor zomers gebruik in de bergen.
  • Categorie 4 doet dat maar voor 3 à 8% en is aan te bevelen bij alpinisme en op sneeuw.

Zorg ervoor dat je bril goed aansluit zodat er geen (gereflecteerde) UV-stralen onderdoor je glazen binnenkomen.

Draag (voldoende) kledij en vergeet je hoofddeksel niet

De UV-bescherming die kleding biedt, hangt af van een aantal factoren, waaronder het type vezel, manier waarop de stof geweven is, de kleur en de dikte van de stof. Enkele algemene regels:

  • Polyester beschermt beter dan katoen, wol zit ergens in het midden
  • Donkere kleuren zijn beter dan lichtere
  • Dichtgeweven stoffen bieden betere bescherming dan lichte stofjes.

Door de hitte kan het toch mogelijk zijn dat je de keuze maakt voor lichtere en blekere stoffen, smeer je dan in onder je kledij bij heel zonnige dagen!

hoofddeksel

Bronnen:

https://www.bergundsteigen.com/artikel/hautkrebs-am-berg-die-schattenseiten-des-lichts/ 
https://www.test-aankoop.be/gezond/dagelijkse-verzorging/uv-werende-kleding/hoe-kiezen
https://www.sport.vlaanderen/sporters-beleven-meer/de-smeeremcampagne/

Tekst: Debbie Sanders