Veelgestelde Vragen over Rotsklimmen in België (FAQ)

Rotsklimmen

De zon schijnt, tijd om de rotsen op te zoeken! Vergeet niet dat je een geldige klimvergunning nodig hebt voor de Belgische massieven.

 

1. Wat is KBF en waarom zou ik lid worden?

Klim- en Bergsportfederatie Vlaanderen (KBF) is de organisatie die zich inzet voor de klim- en bergsport in België. Als lid steun je het behoud en de ontwikkeling van klimgebieden en krijg je hier gratis toegang. Bovenop geniet je van een uitgebreide klimverzekering, korting in klimwinkels en krijg je toegang tot cursussen en evenementen.

Je kan lid worden via deze link. Kies een aangesloten klimclub, registreer je en geniet meteen van de voordelen.

 

2. Waar kan ik rotsklimmen in België?

België heeft tal van rotsmassieven, zoals Freyr, Yvoir, Pont-à-Lesse en Hotton. KBF beheert en onderhoudt verschillende klimgebieden, vaak in samenwerking met lokale verenigingen en instanties.
Vorig jaar openden we nog een nieuwe klimsite in Spontin!

 

3. Heb ik een vergunning nodig om te klimmen?

De meeste rotsmassieven in België worden beheerd door een Belgische sportfederatie zoals KBF, CAB of UBS. De federaties betalen huur voor de massieven en parking, en zorgen voor milieuvergunningen in samenwerking met gemeenten, de DNF (Département de nature et forêts) en/of Natura 2000. Daarnaast onderhouden we de rotsmassieven in nauwe samenwerking met de vrijwilligers van het Belgian Rebolting Team om de veiligheid te garanderen.

Met je klimtoelating draag je bij aan het behoud van de klimmassieven in België. Elke klimmer moet daarom over een geldige vergunning beschikken, die vervat zit in het KBF-lidmaatschap. Zonder een geldige vergunning:

  • Bevind je je onrechtmatig op privéterrein. (lees meer

  • Ben je niet verzekerd in geval van een ongeval, wat verstrekkende gevolgen kan hebben, bijvoorbeeld bij burgerlijke aansprakelijkheid.

 

4. Kan ik niet-leden meenemen naar de rots?

Ja, maar onder bepaalde voorwaarden:

  • Je bent KBF-lid.

  • Je bent aanwezig tijdens de klimactiviteit.

  • Je bent ouder dan 14 jaar.

  • Je hebt op voorhand een klimtoelating aangevraagd via het formulier. De klimtoelating omvat toegang tot het massief en een dagverzekering. Lees meer

Opgelet, annulatie van een individuele klimtoelating is niet mogelijk. Een wijziging van de datum binnen één week na aanvraag is mogelijk door tijdig een verzoek te sturen naar klimtoelating@klimenbergsportfederatie.be.

 

5. Mag ik overal vrij klimmen of zijn er restricties?

Niet alle rotsen zijn vrij toegankelijk. Sommige massieven hebben seizoenssluitingen of specifieke reglementen, bijvoorbeeld om de natuur te beschermen of afspraken met grondeigenaars na te leven. Check altijd het overzicht van de rotsmassieven op de onze website of de infobord aan het massief voor de laatste informatie.

 

6. Kan ik in groep komen klimmen?

Ja, maar bij groepen vanaf 10 personen is vooraf reserveren verplicht. Wanneer een grote groep naar een massief komt, heeft dit een impact op het aantal aanwezigen en de natuur. In overleg met de natuurbeheerdiensten houden we het aantal klimmers per dag binnen de perken. Daarom moet je minstens 3 dagen op voorhand reserveren via info@kbfvzw.be. Indien een massief al volzet is, moet je uitwijken naar een ander massief.

 

7. Ik ben net lid geworden. Kan ik meteen klimmen?

Ja, bij controle kan je je betalingsbewijs tonen. Je lidkaart wordt binnen enkele weken opgestuurd, maar is direct digitaal beschikbaar via ons portaal.

 

8. Ik wil mijn lidmaatschap hernieuwen maar kan niet aanmelden. Wat nu?

Ons ledenbeheersysteem werkt met unieke e-mailadressen per lid. Als je je ledenprofiel nog niet geactiveerd hebt, neem dan contact op met ons secretariaat via 03/830.75.00 of info@klimenbergsportfederatie.be.

 

9. Wat als ik een ongeval heb tijdens het klimmen?

Gaat het om een noodsituatie? Bel zo snel mogelijk 112, op het infobord en in de topo vind je de nodige informatie om mee te geven aan de hulpdiensten. We raden je aan om de app van 112 te installeren op je smartphone. (Android / Iphone)

Als KBF-lid ben je verzekerd voor bergsportactiviteiten. De verzekering dekt hulpverlening en medische kosten in binnen- en buitenland. Meer details over de dekking vind je hier.

 

11. Kan ik naar de rots als ik lid ben van een andere federatie?

Leden van federaties aangesloten bij de UIAA (Union Internationale des Associations d'Alpinisme) mogen op de Belgische massieven klimmen, behalve in Marche-les-Dames. Een overzicht van de federaties aangesloten bij de UIAA kan je hier terugvinden.

 

10. Kan ik als beginner op de rotsen klimmen?

Rotsklimmen is een risicosport, het is daarom aangeraden om eerst ervaring op te doen in een klimzaal en een cursus ‘Outdoor Voorklimmen’ te volgen bij een erkende KBF-club. 

 

11. Zijn er regels of gedragscodes aan de rotsen?

Ja, respecteer altijd de natuur en andere klimmers. Enkele basisregels:

  • Parkeer waar toegestaan. Bij voorkeur kom je met het openbaar vervoer of carpool je tot aan de rots.

  • Laat geen afval achter en gebruik het toilet dat voorzien is voor klimmers.

  • Gebruik zo weinig mogelijk kalk (pof)

  • Maak zo min mogelijk lawaai.

  • Maak geen vuur.

  • Klim als een touwgroep, vermijd toprope.

  • Gebruik enkel toegestane routes en wandelpaden.

  • Respecteer de richtlijnen over toegang en sluitingen, lees het infobord voor je gaat klimmen.

  • Draag een helm, safety first!

 

12. Hoe kan ik bijdragen aan het behoud van klimgebieden?

Word lid van KBF (klik hier), neem deel aan rotswerkdagen bij het Belgian Rebolting Team, respecteer de regels en informeer andere klimmers over duurzaam klimmen.

Heb je een gevaarlijke of opmerkelijke situatie gespot aan de rots? Meld het via dit formulier.

 

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Neem contact op met het KBF-secretariaat of informeer bij jouw klimclub.