Klimvaardigheidsbewijzen
Opleidingen tot zelfstandig rotsklimmer
De klimopleiding is gestructureerd vanuit het systeem van de klimvaardigheidsbewijzen. Outdoor zijn er thans formeel 4 niveaus waar binnen de klim- en bergsportfederatie een gedeelde opleidingsvisie en -plan voor bestaat. Dit betekent dat de verschillende clubs zich engageren om de minimale doelen van zo'n KVB aan te leren en te evalueren, lesgevers gevormd en bijgeschoold worden conform zo'n leerlijnen en dat er een cursustekst beschikbaar is. Voor outdoor voorklimmen zijn dat voorlopig nog de online beschikbare cursusboekjes, een handboek wordt verwacht tegen voorjaar 2025. Voor adventure climbing is er het handboek 'Advanced multipitch & trad' dat in juni 2024 gepubliceerd werd.
'outdoor voorklimmen' : singlepitch en basis multipitch
Voorheen was er enkel de klimschoolopleiding of stage 'outdoor voorklimmen' waar je de nodige kennis en vaardigheden verwerft om om veilig te klimmen op goed van boorhaken voorziene rotsmassieven tot een 120m hoogte. Je kan deze opleiding volgen tijdens verschillende weekends zowel in het voor- als in het najaar, of gedurende een week tijdens een buitenlandse stage. Tegenwoordig zijn er ook meer en meer clubs die apart of voorafgaand aan zo'n opleiding 'basis multipitch' (KVB3) een weekend of verkort traject voor 'singlepitch' (KVB2+) inrichten. KBF reikt ook een apart klimvaardigheidsbewijs hiervoor uit.
'adventure climbing': advanced multipitch & trad klimmen
Wil je nog een stapje verder gaan en ook hoge rotswanden beklimmen? Dan heb je nood aan extra kennis en ervaring! Tijdens een stage 'advanced multipitch' (KVB3+) leer je heel wat bijkomende touwtechnieken, leer je omgaan met onvoorziene omstandigheden en ook wat te doen bij een noodsituatie. Uiteraard wordt er ook veel geklommen, met dubbel touw, met vooral ook lange routes en geoefend in soms wat complexere rappelsituaties.
Heb je de smaak te pakken en wil je ook (semi)trad klimmen, dus op niet of onvolledig behaakte rotsroutes, dan kan je de opleiding 'trad klimmen' (KVB 4) volgen. Je leert de basistechnieken van het gebruik van mobiele zekeringsmiddelen, je verfijnt je klimtechniek en leert de basisbeginselen van artificieel klimmen. Daarnaast krijg je ook een beter inzicht in reddingstechnieken.
Wie nog een stapje verder wil gaan kan vaardigheden uit het bergbeklimmen gaan combineren met die van trad en advanced multipitch, om zo tot alpiene rotsklimmen te komen. Een beginnersstage bergbeklimmen gevolgd hebben, is daarbij wel een verwachting.
Wens je een overzicht van de opleidingen van de KBF-clubs?
Een goede voorbereiding zijn de opleidingen indoor toprope (KVB1) en indoor voorklimmen (KVB2). Meer info nodig? klik hier
Wil je nog meer weten over de KVB's? Download de infobrochure: klik hier