Skyrunnen

skyrunning

Wat is skyrunning?

Het 'skyrunnen' is ontstaan vanuit het alpinisme waarbij men zo snel als mogelijk toppen wilde beklimmen. Intussen is het een afgebakende discipline binnen het berglopen dat op en over de 2.000m hoogte gaat, met een gemiddeld stijgingspercentage van min. 6% en waarbij minstens 5% van het parcours erg steile hellingen (> 30%) bevat. Stevig bergterrein dus. Blokken en klauterpassages zijn mogelijk, maar max. tweedegraads.

Je kan het zowel recreatief als competitief beoefenen. De belangrijkste wedstrijdafstanden zijn:

  • Sky, races tussen 20 km en 49 km met minimum van 1200m positieve hoogtemeters.
  • Sky Ultra, races tussen 50 km en 99 km met een minimum aan 3000m positieve hoogtemeters en een maximum wedstrijdtijd van 16 uur.
  • Vertical, races met enkel stijging van 1000m over variabel terrein, niet langer dan 5 km met een minimum gemiddeld stijgingspercentage van 20%.

Berglopen & technische trails

Onze werking brengt iedereen samen die houdt van stevig loopterrein. Ook wij bereiden ons voor op de lokale molshoop of de Ardennen, om dan tijdens het verlof richting middel- en hooggebergte te trekken.

Als bergsportfederatie willen we beginnende en ervaren berglopers alle basiskennis en vaardigheden meegeven om veilig te sporten én ook van de indrukwekkende omgeving te genieten. De beleving is minstens even belangrijk als de prestatie.

Je vindt alle activiteiten op deze pagina. In dit formulier kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief Als je graag op de hoogte gebracht wordt van nieuwe initiatieven.

Samenwerking met Atletiek Vlaanderen

Sinds begin 2024 werken we samen met Atletiek Vlaanderen aan een aanbod voor trail- en skyrunners met workshops & trainingsmomenten, en dit samen met ervaren atleten, gediplomeerde begeleiders én clubs. De komende jaren gaan we ook werk maken van een echte kaderopleiding en bijscholingsaanbod voor begeleiders. 

Community

Tijdens onze trainingsmomenten kan je andere gelijkgezinden ontmoeten, tips uitwisselen en misschien samen afspraken om naar een wedstrijd of de bergen te gaan. Onze Facebook-community biedt ook een manier om met elkaar online in contact te komen.

BK Skyrunning

Sinds 2023 organiseren we ook jaarlijks een Belgisch Kampioenschap waar iedereen welkom is. Wil je je eerste wedstrijdervaring opdoen en/of die felbegeerde titel binnenhalen, alle redenen zijn goed. In 2024 ging het BK door op de Kaiserkrone Trail. In dit nieuwsbericht kan je meer lezen over de belevenissen.

KBF-skyrunteam

Talentvolle berglopers met ervaring in skyrunnen of technische bergtrails kunnen zich kandidaat stellen voor het skyrunteam. Ze vertegenwoordigen KBF op de wedstrijden en krijgen in de plaats daarvoor ondersteuning via kledij, gratis deelname aan workshops & trainingsmomenten.

Internationale Kampioenschappen

De afvaardiging naar EK's en WK's gebeurd op niveau van CMBel, de overkoepelende federatie van KBF en CAB. Meer informatie rond de selectiecriteria en hoe je je kandidaat stelt, vind je op die website.

Start to skyrun

In onderstaande webinar leggen we ons aanbod uit en laten we ook 4 ervaren skyrunners aan het woord.

Vragen & meer

Heb je specifieke vragen of wil je graag je steentje bijdragen aan het ontwikkelen van deze discipline?

Stuur een mailtje naar Debbie Sanders, sporttechnisch medewerkster verantwoordelijk voor skyrunning, bergwandelen en winterbergsport.

Laatst aangepast
2 juli 24